Autoleasebranche, wat voor mij?

Feiten over de autoleasebranche:

- Lease-auto's zijn goed voor ruim de helft van de werkplaatsbezetting van merkdealers.
- In de leasebranche werken ruim 4.500 gedreven professionals uit verschillende kennisgebieden.
- In Nederland wordt jaarlijks circa een half miljoen nieuwe personenauto's verkocht. 30 procent daarvan wordt aangeschaft door leasemaatschappijen. Van de nieuwe bestelauto's is dat 40 procent.
- Ongeveer 18 procent van de in Nederland gereden kilometers wordt afgelegd met lease-auto's.
- De Nederlandse autoleasemaatschappijen zetten gezamenlijk ongeveer € 9 miljard om en investeren jaarlijks zo'n € 3 miljard.

Kortom, de leasebranche is een sector van belang, waar diverse kennisgebieden gebundeld worden in een complexe en dynamische omgeving.

Mobiliteitsprovider
Autoleasemaatschappijen kopen jaarlijks veel auto's. Zij zorgen bovendien voor het beheer ervan: onderhoud, reparatie, banden, verzekeringen, schadeherstel, pechhulp, brandstofrekeningen en andere zaken. Maar moderne autoleasing gaat veel verder. Leasemaatschappijen hebben zich ontwikkeld tot providers van alle vormen van zakelijke mobiliteit. De vraag van de klant is leidend. Deze mobiliteitsproviders helpen organisaties om hun zakelijke mobiliteit intelligent te managen. Met efficiënte, nieuwe oplossingen en een helder inzicht in en grip op de kosten.

Opleiding
In autolease komen verschillende specialismen samen: van commerciële tot technisch-operationele functies, van ICT tot juridisch, van marketing tot risisco-management en van financieel-administratieve tot managementfuncties. Professionals in de branche hebben bijvoorbeeld een opleiding aan de IVA, de HTS-Autotechniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen of een HEAO.

Naast een opleiding is het in de zakelijke dienstverlening de mens die het kwaliteitsverschil maakt. Gemotiveerde en deskundige mensen zijn de spil van elke leasemaatschappij. Om als dienstverlener optimaal te kunnen presteren, investeren leasemaatschappijen daarom in opleiding, ontplooiing en ontwikkeling van hun medewerkers.

VNA Examen
Sinds 2004 heeft de VNA objectieve criteria (eindtermen) geformuleerd waarmee het kennisniveau kan worden geëxamineerd: het VNA Leasing I examen. Voor iedereen die werkzaam is of wil gaan werken in de leasebranche is dit examen een goede basis voor een succesvolle carrière in de leasbranche.